söndag 23 april 2023

Visst är Gustav Vasa värd att fira.

 

Under rubriken Är Vasa och Sverige inte värda att fira? i SVD 21/4 2023, beklagar frilandsproducent Hjalmar Olsson att varken regeringen(oberoende av politisk färg), de stora museerna eller andra kulturinstitutioner på allvar engagerat sig i årets jubileum av Gustav Vasas tronbestigning 1523. Olsson jämför med länder som Frankrike och USA, där nationaldagarna årligen firas med både högtidlighet och glädje, i synnerhet på jämna årsdagar som 1989 eller 76. Även om några få museer arrangerat utställningar med anknytning till 500årsminnet, menar Olsson, är det ingen som verkligen satsat på att ”marknadsföra” firandet av den händelse som markerar Sveriges födelse som oberoende nation. Endast Strängnäs, där valet av Gustav Vasa ägde rum samt hovet och kung Karl Gustav, som ju själv firar 50 år på tronen 2023, tycks ha ambitionen att på allvar högtidlighålla det stora jubileet. De initiativ som ändå gjorts, främst det planerade firandet av Gustav Vasas intåg i Stockholm vid midsommartid och som skribenten själv står i spetsen för, har huvudsakligen skett på privat initiativ och utan något verkligt stöd från institutioner som Medeltids- eller Nordiska museet eller Storkyrkan.[1] I förlängningen innebär detta, menar Olsson, att svenskarna riskerar att glömma sitt ursprung, var vi kommer ifrån och hur vi blivit dem vi är. Samtidigt konstateras att många privatpersoner med historieintresse visat positiv respons för det planerade evenemanget.[2] 

Hur kommer sig detta ointresse från ”etablissemangets” sida för en av de viktigaste händelserna i vår historia? Antagligen är det som Olsson själv tror – rädsla för eller motvilja mot nationalismen. Det är helt enkelt inte ”inne” att högtidlighålla minnet av gamla kungar, vilka dessutom ofta i sin styrelse betett sig på ett sätt som skulle förefalla de flesta av oss minst sagt motbjudande. En viktig och kanske lite subtilare förklaring är nog också hur Gustav Vasa kom till makten. De nationalhögtider som Olsson jämför Sveriges 6 juni och Gustav Vasa med – Frankrikes 14 juli, USA:s 4 juli och Norges 17 maj, firas till minne av händelser som, med rätt eller orätt, förknippas med en folklig frigörelse. Bastiljens fall inledde folkets revolution mot kungamakten, självständighetsförklaringen 4 juli markerade amerikanernas befrielse från engelsk överhöghet och 17 maj antagandet av en oberoende norsk författning. Norge har dessutom sedan 1814 genomlevt en påtvingad union med Sverige plus fem år av nazitysk ockupation: Inte underligt att de brinner för sitt oberoende. Kungavalet i Strängnäs 1523 var en angelägenhet för de styrande. Gustav Vasa var främst en adelsman som strävade att återfå vad Kristian II berövat honom. Att han valdes till kung berodde på stöd från det ledande skiktet – adeln, kyrkan och hanseaterna i Lübeck. Folket hade mycket lite med detta att göra. Många betraktade säkerligen kungen som en tyrann, som ”stal” deras religion och dyrbarheter och dödade dem som vågade protestera. Detta innebär inte att Gustav Vasa inte skulle vara värd att fira, tvärtom. Han gjorde Sverige till ett enat land och kom med tiden säkerligen också att på sitt vis älska detta bångstyriga folk som Gud givit honom att styra. Mot slutet av sitt liv lär han ha spått att man en dag skulle vilja ”riva honom upp ur mullen”. Allteftersom seklen gick insåg också svenskarna vilken framstående ledare denne man verkligen varit. Sedan dess har Sverige överlag utvecklats i positiv riktning. Våra ledare har, liksom vår nuvarande konung, levt för Sverige i tiden. Visst har vi periodvis varit invecklade i krig som orsakat folket svåra lidanden men de senaste 200 åren har vi haft fred, ett närmast unikt tillstånd i Europa. Vi har inte upplevt några omskakande revolutioner, som i Frankrike eller Ryssland. Vad som än hänt har nationen Sverige bevarat sitt oberoende och sin frihet ända sedan den där dagen i juni 1523. Det är berömvärt, även om den som lade grunden kanske inte ”valdes av folket” eller förutsåg att han skulle sluta som något av landsfader.

Låt oss alltså, vi som inser Gustav Vasas värde, högtidlighålla 500-årsminnet av hans tronbestigning och göra vad vi kan för att sprida vår kunskap. Visst är det beklagligt att många inom Sveriges kulturetablissemang inte tycks sätta värde på vårt förflutna, men låt oss hoppas att det går att ändra och att firandet i midsommar av kungens intåg i sin huvudstad bidrar till att åstadkomma detta.                            



[1] Storkyrkas likgiltighet förefaller, enligt min personliga åsikt, särskilt upprörande då ju flera av de händelser som högtidlighålls har direkt anknytning till platsen. Det var här Gustav Vasa efter sitt intåg midsommaren 1523 tackade Gud för segern och några år tidigare hade Kristian II krönts här, dagarna före Stockholms blodbad. Som jämförelse kan noteras att samma kyrka i maj 2022 glatt öppnade portarna för ett firande av 250-årsminnet av Gustav III:s kröning, trots att denna händelse ur historisk synvinkel inte på långt när fått samma betydelse som Gustav Vasas intåg. Även om Gustav III säkerligen uppskattar att eftervärlden högtidlighållit hans stora dag, är jag övertygad att han skulle se det som en skymf mot både anfadern och sig själv att man negligerar halvårtusendeminnet av Gustav Vasas största seger.    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar