fredag 11 augusti 2023

Renässans för Karl XII?

 

9 augusti 2023 skriver historieprofessor em Harald Gustafsson vid Lunds universitet i SVD:s streckare om svenska kontra danska högerpartiers sätt att förhålla sig till historien. Under rubriken ”När SD tappade tron på kraften hos Karl XII” återger professor Gustafsson i korthet resultatet av en avhandling vid Malmö universitet över viket bruk svenska respektive danska ”populistiska partier” i vår tid gör av historien för sin politiska agenda. Det konstateras att medan Dansk Folkeparti fortfarande gärna gör hänvisningar till sitt lands äldre historia, med händelser som köpenhamnarnas försvar mot svenskarna 1658, förlusten av Skåne eller medeltida mord på utländska fordringsägare, har SD på senare år, ungefär sedan sekelskiftet, tagit för vana att framställa sig som förvaltare och försvarare av den svenska folkhemstanken från Per Albins dagar – man dyrkar snarare(eller säger sig dyrka), svensk demokrati än svensk stormaktstid. Också Dansk Folkeparti talar gärna om värdet av demokrati och hyllar minnet av dess grundande i Danmark under 1800-talet, men minnet av äldre historia synes spela betydligt större roll för DF än SD.   

Att det blivit så anses bero på Sverigedemokraternas nazistiska ursprung. Hyllandet av kungar som Karl XII eller vikingatidens krigare har, hävdas det i artikeln, i så hög grad kommit att förknippas med 90-talets nazistiska kravaller 30 november att de sentida efterföljarna funnit för gott att överge det länge sedan förgångna till förmån för den nutida svenska kulturen hotad av invandrare, inte minst muslimer. Kunskapen om vår äldre historia anses dessutom vara så bristfällig, i synnerhet bland de yngre, att hänvisningar till gamla krigarkungar knappast skulle fungera som ”försäljningsargument” för populisterna på högerkanten. Ett annat skäl till SD:s ovilja att knyta an till ”fornstora dar” kan vara vårt lands ovanligt fredliga historia de senaste 200 åren. Medan danskarna efter 1814 legat i krig med Preussen(Tyskland) två gånger, förlorat Sóndrejylland och ockuperats av Nazityskland, har Sverige efter förlusten av Finland levt ett förhållandevis tryggt liv bakom sin neutralitetspolitik i förhållande till övriga världen, en politik vi nu synes på väg att avveckla. Vi saknar, som Gustavsson skriver, ”moderna nationella trauman” som, tillsynes paradoxalt men inte ologiskt, kan skapa starka hållpunkter att samlas kring för populistnationalistiska rörelser. Gustavsson rundar av med att konstatera att det blir intressant att följa den fortsatta utvecklingen av de nationalistiska partiernas historiesyn- och bruk i såväl Sverige som Danmark.

För mig personligen ställer Gustavssons artikel andra frågor i fokus. Enligt honom är alltså stormaktstidens kungar i våra dagar oanvändbara för politisk propaganda, de framstår som främmande och skrämmande för folk i allmänhet och kan inte uppamma vår ”nationella stolthet”. De flesta yngre svenskar (ungefär 15-40 år), vet dessutom för lite om dem för att bli särskilt sporrade av deras minne. Ändå är det ett faktum att Karl XII fortfarande hör till de mer kända av Sveriges regenter och att hans liv och gärning alltjämt diskuteras. Denne kung har bedömts olika genom tiderna, ibland som skurk ibland som hjälte: Det tycks gå i cykler. För tillfället är det den negativa bilden som dominerar. Det senaste exemplet är författaren Magnus Västerbros bok Tyrannens tid(2021). Ger det aktuella världsläget kanske hopp om en förändring?

I vår tid ser vi på nytt ett aggressivt Ryssland angripa sina grannar. Under Karl XII var Ukraina åtminstone periodvis lierat med Sverige. Även om hetmanen(hövdingen), Mazepa länge tvekade att bryta med tsaren, kom han ändå i slutänden att delta i slaget vid Poltava på svensk sida och följde svenskarna till Bender, där han kort senare avled.[1]  Jag vet inte vilken syn ukrainare i allmänhet har på Karl XII i våra dagar men 1992 uppgav Herman Lindqvist i sitt program om krigarkungen att ”Det våras för Karl XII och Mazepa i dagens Ukraina”.[2] Deras inställning har säkert inte blivit mindre positiv på senare tid. Även om vi nog inte ska räkna med någon allmän svensk renässans för minnet av stormaktstidens krigarkungar, är tiden kanske inne för en ny ”storhetstid” för Karl XII, en tid då svenskarna ser honom och hans män mer som offer än som anstiftare av ett långvarigt krig, som en(visserligen  på sikt besegrad), beskyddare av både det egna landet och av folken på andra sidan Östersjön mot en nyvaknad rysk stat med stormaktsambitioner. Låt oss samtidigt hoppas att en sådan renässans inte leder till fler röster för partier som SD utan till ökad medvetenhet om vikten av att kämpa för demokrati och frihet.

Boson Gidner, historisk skribent.                

                           



[1] Som Peter Englund skriver: ”Poltava var en rysk seger  ,men ett ukrainskt nederlag”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar