onsdag 23 augusti 2023

"Då vi finner att riket är i yttersta fara, har vi inte samvete att hymla eller tiga", kungamötet i Reval 1589

 

Möten mellan kungar var in i modern tid en ovanlig företeelse. Det var både en fråga om rent praktiska och säkerhetsmässiga problem. Att resa var in på 1800-talet ett stort projekt som krävde noggrann planering och beräkning av kostnader. Var man kung måste det representativa tas med i beräkningen: hur stort följe skulle man ha, vilka presenter borde tagas med osv. Att färdas ute på vägarna var i sig en vansklighet. Faran för överfall från fientliga furstar var en realitet och därför begärdes i regel ett lejdbrev, ett intyg att man hade tillstånd att fredad resa genom ett visst rike.[1]  Det var i princip bara då mer långsiktiga avtal mellan två länder skulle slutas eller i rent ”PR-syfte” som tidigmoderna kungar möttes utanför slagfältet.[2] Ett närmast unikt exempel på ett möte mellan två renässansfurstar är mötet i Reval(dagens Tallinn), 1589 mellan Johan III av Sverige och Sigismund av Polen.[3] De båda kungarna var inte bara ovanligt nära släkt, far och son, utan den svenske kungen kom också till mötet med det mer eller mindre uttalade syftet att få sin son och kollega att avstå från sitt rike.    

Sensommaren 1589 hade Johan III regerat i dryga tjugo år. Den glansfulle vasasonen hade sedan ungdomen närt stora drömmar om ett välde på andra sidan Östersjön och att ena den västliga kristenheten, så sorgligt splittrad genom reformationen. Av Gustav Vasas söner var Johan den som ingått det förnämligaste giftermålet, med en riktig kungadotter. Som hertig av Finland hade han i praktiken lyckats skapa sig ett oberoende styre och genom sina kontakter i Reval verkligen lagt grunden till ett svenskt Östersjövälde. Efter några nervpåfrestade år i fångenskap på Gripsholm hade han bestigit tronen och inom kort börjat arbetet med att organisera en ny kyrka, baserad på kyrkofädernas skrifter. Han hade också gjort vad han kunnat för att sprida glans och världslig ära över sin regering. Hans slott hade moderniserats och byggts om, vad det än de månde kosta, hans soldater hade dragit i fällt för att utvidga de baltiska besittningarna och han hade inte tvekat att nästan rakt i ansiktet säga Rysslands självhärskare vad han ansåg om dennes metoder och nedlåtande sätt mot honom och hans rike. År 1587 hade kung Johan till och med lyckats få sin son vald till polsk kung: Sverige skulle efter hans död gå i personalunion med ett av Europas största och kulturellt mest högtstående riken.

Men nu, sommaren 1589, tycktes allt detta förvandlat till aska. Hans drottning, den älskade Katarina, var död. Hans kyrkopolitik, som skulle skapa enighet, hade istället splittrat riket så att man nu nästan kunde säga att det spruckit på mitten. Brodern hertig Karl understödde de präster som vägrade godkänna Röda boken och kritiserade dess katolska inslag. Hertigen sökte för övrigt på allt sätt hävda sitt oberoende och flera gånger hade inbördeskriget varit hotande nära. Slottsbyggena, i kombination med andra utgifter, hade lett till ett kraftigt underskott i statsbudgeten och kriget mot ryssarna i Baltikum verkade ha fastnat i ett dödläge, även om det för tillfället rådde vapenstillestånd. Till råga på allt saknade Johan sin äldste son och var orolig för hans framtid som kung över två riken. Det var således en kung tyngd av bekymmer som i augusti 1589 anlände till Reval för att möta sin son.

Vad Sigismund beträffade var han inte heller särskilt förtjust i sitt nya kungarike. Polen var för stort, för rikt och för glansfullt för denne man på 23 år, som tycks ha motsvarat alla fördomar om en sann svensk – tystlåten, plikttrogen och försagd. Polackerna lär vid hans trontillträde ha undrat vilken underlig varelse från ett barbarland de fått till regent. De litade inte på Sigismund, han inte på dem. Total kulturkollision med andra ord. Han längtade hem. Dessutom rådde oenighet mellan Polen och Sverige angående de svenska besittningarna i Baltikum. Då polackerna några år tidigare valt Sigismund till kung förutsatte man att svenska Estland skulle övergå till Polen. Johan hade, i god politisk anda, varken sagt ja eller nej. Hur som helst ansåg sig polackerna ha fått löfte angående Estland. Nu krävde man en otvetydig bekräftelse från svensk sida.[4]  Potentialen för konflikt var med andra ord god när Johan III 5 augusti 1589 landsteg i Reval, åtföljd av hovmän, ämbetsmän och soldater.[5] När Sigismund anlände nära tre veckor senare, också han med stort följe, var stämningen redan dålig och värre skulle det bli.

Vilka planer de båda kungarna initialt hade med sitt möte synes något omtvistat. Lindqvist ger i sina böcker om vasatiden intrycket att Johan från början varit inställd på att sonen skulle abdikera och återvända till Sverige.  Ericson(Wolke) ger i stort sett samma intryck medan Östergren tycks anse att syftet ursprungligen varit att visa upp en enad svenskpolsk front gentemot Ryssland, då stilleståndet med detta land snart skulle löpa ut. Först när det visat sig att de svenskpolska intressena varit omöjliga att förena, inte minst i Estlandsfrågan, har Johan allt ivrigare insisterat på att sonen skall återvända hem, åtminstone temporärt.[6] Såväl de svenska som polska adelsmännen i Reval var i vilket fall säkra på vad som var i görningen – Sigismund tänkte ”rymma” hem till Sverige. Både polacker och svenskar, de senare kanske något ivrigare, bestormade nu sina kungar med böneskrifter och närmast rena hotelser, där man påpekade följderna om Sigismund övergav sitt rike: Polen skulle börja krig med Sverige och troligtvis gå samman med ryssarna. Tillståndet i den svenska hären var sådant att man i så fall kunde befara myteri och frågan var om svenskarna ens ville ha en kung som genom sin hallstarrighet riskerade att kasta sitt land i tvåfrontskrig med sina(vad storleken beträffade), mäktigaste grannar. I en skrivelse som lustigt nog riktades till Sigismund påpekade de svenska adelsmän som var närvarande i Reval hur fadern hade misskött finanserna och vilken splittring som rådde i landet, både på grund av kyrkostriden och oenigheten mellan kung Johan och hertig Karl. Därtill kom det allmänna tillståndet i stort. Situationen var helt katastrofal, hävdades det.  Om inte en förändring i den allmänna politiken snart ägde rum var Sverige i praktiken dömt till undergång.[7] Johan blev rasande över att ”hans” aristokrater vågat kritisera honom inför sonen, varpå dessa åter vände sig till Johan och påpekade det olämpliga i att Sigismund lämnade sitt rike. Samtidigt med detta blev stämningen mellan polacker och svenskar allt sämre. Flera personer dödades eller skadades i slagsmål och dueller på Revals gator.

Författaren Rune Pär Olofsson återger i sin roman Argan list(1973), vad som sägs vara ett brev från riksrådet Erik Sparre till dennes hustru, daterat ”Reval 25 september 1589”. Sparre var bevisligen närvarande vid kungamötet och framstod vid denna tid som något av den svenska adelns ledare. Han var Johan III:s kansler och hade intensivt arbetat för Sigismunds val till polsk kung 1587.[8] I brevet som, även om det inte är bokstavligt äkta säkert återger något av stämningen under kungamötet i Reval, framställer Sparre situationen som förtvivlad: ”Här är ett sådant kiv och gläfsande att jag aldrig varit med om hälften”. Sparre berättar att Johan III kräver att sonen skall återvända hem och att inga argument, vare sig från svensk eller polsk sida, tycks bita på honom, tvärt om. Det rent materiella och sanitära läget är allvarligt. Varken det svenska eller polska krigsfolket i staden har mat eller sold för dagen, så de tar vad de kan komma över. Man kan befara att pesten, som redan lär härja i den svenska hären vid gränsen mot Ryssland, snart når Reval.  Sparre skildrar sedan det alltmer infekterade förhållandet mellan adeln och kung Johan och hur denne tillslut vägrat att ta emot sitt riksråd. Man har därför valt att sända sin skrivelse till Sigismund och, skriver Sparre sanningsenligt, ”vi skrädde inte orden”. Han berättar att den fräna tonen skrämt deras sändebud, som knappt vågat överlämna skrivelsen men ”då vi finner att riket är i yttersta fara, har vi inte samvete att hymla eller tiga”. Efter att kortfattat ha gått igenom innehållet i skrivelsen till Sigismund(som ju ytterst var riktat till Johan), skriver Sparre med en dyster men färgstark formulering att ”om ock en sten kunde gråta blod över tillståndet i riket, ser det, Gudi klagat, ut som om sanningen ej förmådde röra kungahjärtan”. Kung Sigismund beskrivs som vankelmodig och utan egen vilja: ”Den stackars gossen säger ena dagen ja, den andra nej och den tredje att han lovat lyda sin fader”. Kanslern uttrycker oro för framtiden men kostar ändå på sig lite galghumor i bedrövelsen: ”Jag fattar inte hur allt detta skall sluta väl. Hur det än blir, får vi fanen. Pissa mot väder och träta mot kungar: man får alltihop på sig”. I en översättning från latin till svenska slutar brevet: ”Ske Guds vilja! Herren vare med dig, käraste! Din i Kristus och köttet

    Erik.[9]               

Då Sparre skrev(?) sitt brev var emellertid dramat i praktiken över. De båda kungarna gav efter och 30 september återvände Sigismund till Polen. Johan lämnade Reval några dagar senare. De skulle aldrig mera träffas. Av allt att döma var det ryssarnas omedgörlighet som avgjorde saken. Som nämnts rådde för närvarande stillestånd mellan Sverige och Ryssland och förhandlingar pågick om ett fredsslut.[10] Den splittring mellan Polen och Sverige som visat sig vid kungamötet hade helt naturligt stärkt ryssarnas position. Hur illa han än tyckte om det insåg Johan att Sparre och de andra hade rätt: Sverige kunde inte riskera krig med både Ryssland och Polen. Kanske fruktade han också ett regelrätt uppror från adelns sida om han envisades med att få hem sonen – Johan III visste allt för väl hur lätt en revolt kan inledas, bara man finner en bra ledare, som hans egen bror hertig Karl. Från polsk sida hade nyheter kommit om ett angrepp i söder av tatarerna, något som fordrade Sigismunds närvaro i riket.

Vad som än förmådde Sigismund att återvända till Polen blev följderna för de som på svensk sida yrkat därpå kännbara. Under de sista åren av sitt liv förföljde Johan III dem som vågat kritisera honom i Reval och som ”skilt” honom från hans son. Och då Johan väl var död kom striderna mellan hertig Karl och Sigismund, som kostade flera av dem som deltagit i Reval livet. Men för andra stundade en ny storhetstid. Om man vill går det att se mötet i Reval som början på den utveckling som leder fram till Sveriges stormaktstid i Europa, den tid då det moderna Sverige på allvar börjar grundläggas.[11]      

              

                



[1] Då Gustav Vasas dotter Katarina gifte sig med en tysk greve, var kungen orolig över att inget lejdbrev kommit för resan genom Danmark. Då en svensk friardelgatson  på resa några år senare kom i gräl med danska myndigheter, blev detta en av orsakerna till nordiska sjuårskriget.

[2] Ett berömt exempel är ”Field of cloth of gold”, mötet mellan Henrik VIII och Frans I 1520. Ett mindre känt nordiskt exempel utgör mötet i Halmstad 1619, då Gustav Adolf och Kristian IV definitivt bekräftade freden efter Kalmarkriget i och med att Älvsborg återlämnades till Sverige.   

[3] Noga räknat polsk-litauiska samväldet.

[4] Svenska Estland omfattade vid denna tid stora delar av nuvarande norra Estland med Reval(Tallinn), som centralort. Eftersom Revals borgare år 1561, efter ordensstatens sönderfall, ställt sig under svenskt beskydd med det mer eller mindre uttalade syftet att inte hamna under dansk, rysk eller polsk överhöghet, är det tveksamt om man nu, nära 30 år senare, accepterat att helt sonika ”överföras” till Polen. 

[5] Datumet är angivet enligt dåtida svensk tidräkning som låg tio dagar efter Polen, där man vid denna tid redan antagit den gregorianska kalendern, I Sverige gällde den julianska kalendern fram till 1753.

[6] Då Sigismund nyligen förhandlat med habsburgarna om möjligheten att ge bort Polen till en österrikisk ärkehertig, något som Östergren berör i sin bok, är det ändå berättigat att fråga sig om inte båda kungarna varit inställda på att Sigismund skulle abdikera redan då mötet i Reval planerades.

[7] I adelns skrivelse skildras hur den svenska allmogen under Johan III:s regering plågats så av skattetryck och krigsutskrivningar att deras arbetsförmåga i praktiken upphört. Skatterna betalas inte in, tegarna blir oplöjda, skördarna mindre. Med formuleringar som avslöjar att en retorisk mästare stått för ordvalet beskrivs hur man ”på många ställen ser snårskog växa upp där fordom var åker och äng, och kring bygden vandrar nu med tiggarsäck den fordom välmående bonden”.(citerat av Olofsson, se nedan).

[8] Enligt Olofsson är det troligen Sparre som stått för ordvalet i den skrivelse som citeras i föregående not. Notapparaten till Olofssons bok är för övrigt omfattande och ger kompletterande upplysningar om bakgrunden till romanens text.

[9] Trots att inga av de sekundärkällor jag haft tillgång till nämner detta uttrycksfulla brev och trots att Olofsson i sina kommentarer och noter inte säger något om brevets konvergens väljer jag att betrakta det som autentiskt. Detaljrikedomen är så stor och språket så levande att det är svårt att tänka sig att Olofsson skulle ha ”diktat ihop” brevet för att förstärka romanens närvarokänsla. Erik Sparre var, som nämns ovan, en av vasatidens mest framstående gestalter och var bevisligen med i Reval. I Olofssons romansvit är han en av huvudkaraktärerna. Sparre och flera av de adelsmän som deltagit i kungamötet avrättades drygt tio år senare, de flesta i samband med ”Linköpings blodbad”. Brevet återges på s. 190-93 av Olofssons roman. I de citat jag här återgivit har vissa ord bytts ut mot mer moderna.

[10] Även om striderna i vad som brukar kallas nordiska tjugofemårskriget i praktiken var avslutade, kom det att dröja till 1595 innan ett definitivt fördrag slöts vid freden i Teusina Freden i Teusina – Wikipedia.

[11] Denna text bygger huvudsakligen på Lars Ericson(senare Lars Ericson Wolke), Johan III, en biografi(2004) s. 283 och 328-32 och Stefan Östergren, Sigismund, en biografi över den svensk-polske monarken(2005), s. 55-57. Se även Herman Lindqvist, Historien om Sverige band 2”Gustav Vasa och hans söner och döttrar(1993) och De vilda vasarna en våldsam historia(2016).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar