söndag 12 februari 2023

Konsten att ha kungligt samlag.

Kungen trädde ut ur sin kammare. Uppvaktningen stod utanför med ljus i händerna, helt efter befallning. Där var medlemmar ur både den svenska och polska sviten. Under högtidlig musik till luta gick tåget genom slottet mot drottningens svit, där HM:s kvinnliga uppvaktning i sin tur väntade. Under djupa reverenser för konungen förde så kvinnorna in sällskapet i drottningens förmak, alltjämt åtföljda av de spelande musikanterna. Den myndiga hovmästarinnan, en högbördig dam från drottningens habsburgska hemland, knackade nu på sin härskarinnas dörr och anmälde(efter att först ha gått in till drottningen), konungens ankomst. Därpå trädde hon åter ut i förmaket och meddelade att hennes matmor var redo att mottaga sin herre. Sedan konungen inträtt i sängkammaren fördrev uppvaktningen sin väntan i förmaket under glatt samspråk, trakterade med vin och konfekt av damerna. De spekulerade om deras herre månne skulle lyckas att fullfölja sina äktenskapliga plikter denna natt, ty det var syftet med hela tillställningen: Konung Sigismund III av Polen, blivande konung av Sverige, skulle för första gången ”sova med sin hustru”. Det visade sig emellertid snart att konungen var alltför oerfaren. Under gråt och klagan flydde han sin hustru och sprang till sin egen kammare. Sedan en av hovmännen givit sin konung en kort lektion i kvinnokroppens funktioner, samt en hovdam givit sin drottning dito information om de manliga, möttes paret åter nästa natt – nu dock i hemlighet. Denna gång gick experimentet betydligt bättre.   

Ungefär så beskriver författaren Rune Pär Olofsson det första rent fysiska mötet mellan kung Sigismund och hans hustru Anna av Habsburg i romanen argan list(1973). I skrivande stund har jag inte funnit någon historisk uppgift som kan bekräfta detta, med vår tids ögon, farsartade intermezzo men det är inte uteslutet att det verkligen ägt rum.[1]  Av de sex manliga regenter som regerade Sverige 1560-1660 var Sigismund faktiskt den ende som inte hade någon officiell älskarinna före sin tronbestigning och sitt giftermål. Han blev dessutom kung vid en för släkten exceptionellt tidig ålder, därtill i ett för honom på alla sätt främmande land.[2] Visserligen var han inte ensidigt katolskt uppfostrad men jesuiterna och den varmt religiösa katolska modern hade alltid spelat stor roll för honom. Det är därför fullt möjligt att Sigismund var sexuellt oerfaren, kanske rentav fullkomlig oskuld, då han våren 1592 gifte sig med prinsessan Anna av Österrike. Att hon var sexuellt oerfaren är säkert – En prinsessa med sexuell erfarenhet vid sitt giftermål skulle i princip ha setts som förtappad och definitivt borträknad för alla finare giften. På sätt och vis var det kanske tur att så många prinsar under medeltiden och renässansen hade älskarinnor före eller under äktenskapet – åtminstone ena parten kunde förväntas vara mentalt förberedd på vad som väntade. Om man sedan betänker att ett kungapars sexuella relationer nästan in i vår tid var allt annat än privata och följdes noga av hela hovet och utländska sändebud, kan man förvåna sig att så pass många kungliga äktenskap ändå bar frukt i form av arvingar och ibland rentav i äktenskaplig lycka.

Bristen på diskretion och vanlig finkänslighet och taktkänsla i fråga om kungligheters intimaste angelägenheter blir påtaglig när man studerar de spår som ibland finns kvar i källor från tidigmodern tid. När kung Henrik VIII mot slutet av 1520-talet ville skilja sig från Katarina av Aragonien hölls en rättegång för att fastställa om drottningen haft samlag med sin första gemål, vilket enligt kanonisk rätt kunde ifrågasätta legitimiteten i det senare äktenskapet.[3] Vittnen beskrev detaljerat händelserna på kvällen och morgonen efter bröllopsfesten i november 1501. Den spanska prinsessan hade förts till brudgemaket och lagts till sängs. När prinsens följe anlände en stund senare, fann de Katarina liggande ”som drottningar gör”.[4] Morgonen därpå hade prinsen begärt att få dricka, för som han sade: ”I natt har jag varit mitt i Spanien”.  Slutsatsen var att prinsen hade ”begagnat prinsessan som sin hustru” på bröllopsnatten.[5]

De verkligt stora problemen verkar ha kommit på 1700-talet. Om det berodde på inavel, rädsla för sex, ren slump eller andra faktorer går inte att avgöra, men under de sista årtiondena före franska revolutionen uppvisar ett stort antal kungahus individer med påtagliga sexuella svårigheter. I Sverige är Gustav III:s komplicerade förhållande till sin drottning och ryktena kring hovstallmästare Muncks roll i historien väl bekanta. Frågan huruvida tsar Paul I var sin officielle fars son eller inte har aldrig kunnat utredas med säkerhet och länge troddes greve Fersen vara far till den franske kronprinsen. Även om DNA-prov numera lär bevisa att så inte är fallet, är det dokumenterat att Ludvig XVI länge var sexuellt hämmad, säkert av både fysiska och psykiska orsaker.[6]  

Journalisten Gerd Ribbing som på 1950-talet skrev en personlig och medkännande biografi över Gustav III:s drottning Sofia Magdalena, jämställer tidens kungligheter med cirkusdjur som uppträder inför publik:

-          Kungliga barn uppfostras och omformas från mänsklighet till onatur, så att de skulle bli till cirkusvarelser, enbart skapade att uppträda inför folket och uteslutande för att behaga folket i varje rörelse, varje ord, varje detalj i utseendet och i deras lysande kläder. En kunglighet som vågar gå utanför ramen riskerar avsättning, kanske till och med avrättning. Eftervärlden har sedan en tendens att fördöma dessa olyckliga människor för minsta karaktärsfel, trots att de uppfostrats i en så fullkomligt artificiell miljö, menar Ribbing.[7]

Även om detta synsätt kanske är en aning överdrivet i sitt medlidande, med tanke på vilka förbrytelser många furstar gjort sig skyldiga till genom tiderna, stämmer beskrivningen när det gäller kungliga äktenskap. En kunglighets giftermål har in i modern tid varit en statsangelägenhet, ingen privatsak. Att ingå ett kontroversiellt äktenskap av kärlek eller personlig åtrå var länge en av de få handlingar som kunde leda till att regenten avsattes eller att barnens legitimitet ifrågasattes. Misstankar om otrohet eller(och), sexuella utsvävningar ingår nästan alltid i propagandan när kungahus störtas i revolutioner. Den stora vinsten för kungligheter med att deras politiska makt i våra dagar upphört i de flesta länder, är kanske just att deras äktenskap inte längre har politisk betydelse. Giftermål är visserligen nödvändigt för att dynastin skall överleva, men det är inte längre en fråga om liv eller död, fred och krig, makt och inflytande. Även om medierna numera bevakar kungligheter nästan lika ivrigt som forna dagars hovmän, har vår tids regenter ändå betydligt större möjlighet till personlig lycka.

Hur gick det förresten för Sigismund och hans drottning Anna? Jo, de tycks ha blivit mycket lyckliga. De visade sin kärlek till varandra så öppet att den polska adeln lär ha höjt på ögonbrynen. Bland annat sov de alltid i samma rum, vilket var mycket ovanligt för kungligheter på 1500-talet. En i våra ögon mer kontroversiell vana var att de brukade dricka ur samma bägare. Tyvärr dog Anna vid bara 25-års ålder och av deras fem barn överlevde bara sonen Vladislav. Kort efter Annas död förlorade Sigismund sin svenska krona och även om han behöll den polska var hans liv fyllt av svårigheter. Han är dock en av få svenska kungar som upplevt ett fullt lyckligt äktenskap.                                    



[1] Olofsson skriver på försättsbladet till sin roman, som i sin tur är den andra i en svit på fyra om vasatiden sedd ur några av de främsta adelsätternas synvinkel, att ramen för hans berättelse är historisk men att han låtit fantasin löpa beträffande vissa detaljer. Varken Stefan Östergren(i sin på tidens politik inriktade biografi över Sigismund från 2005), eller populärhistorikern Herman Lindqvist i sina mer personhistoriskt färgade böcker om vasarna omnämner någon äktenskapsscen i stil med vad Olofsson skildrar.     

[2] Sigismund valdes till polsk kung vid 21 års ålder och hade länge svårt att finna sig tillrätta i sitt nya rike. De första åren sökte han mer eller mindre sälja Polen till en habsburgsk prins. Farbrodern Erik ärvde tronen vid nära 27 års ålder. Fadern Johan och rivalen farbror Karl var 30 respektive 50 år då de övertog makten i Sverige. Dessa båda hade dessutom i flera år styrt egna hertigdömen och envist hävdat sin självständighet gentemot kungamakten i Stockholm.  

[3] Katarina var först gift med Henriks äldre bror prins Arthur, som avled fem månader efter bröllopet.

[4] Dvs att hon låg redo för samlaget. 

[5] Andra vittnesmål pekade på motsatsen, inte minst Katarinas av Aragonien upprepade försäkringar resten av livet att hennes förste man aldrig haft samlag med henne. Rättegången kring Katarinas första äktenskap skildras kortfattat i kapitel 8 av Antonia Frasers bok Henrik VIII:s sex hustrur(svensk översättning 1995.

[6] Bortsett från hovets vanliga viskningar kring högheternas sexliv, vilket kunde vara nog för att hämma en blyg tonåring, vore det inte underligt om den ständiga fokuseringen på Ludvig XV:s minst sagt aktiva kärleksliv ingivit den försynte och moraliskt lagde sonsonen viss ovilja mot att själv utöva dessa aktiviteter.

[7] Gerd Ribbing, Gustav III:s hustru Sofia Magdalena(1958), s. 100-02.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar