tisdag 31 januari 2023

När Vaggeryd fick celebert besök.

 

De flesta kungligheter drömmer förmodligen om att någon gång vara enbart sig själva, inte behöva tänka på exakt vad de säger och gör och umgås med människor som inte vet eller bryr sig om vilka de är. En sådan önskan är fullt naturlig men kan visa sig svåruppfylld och dessutom leda till obehagliga överraskningar.

Författaren Anna Sparre, som skrev flera historiska romaner och avled 1993, var i sin barn- och ungdom under första hälften av förra seklet nära vän till prinsessan Astrid, dotter till prins Carl, brorsdotter till Gustav V och under en kort tid drottning av Belgien innan hon tragiskt avled i en bilolycka 1935. Annas far var industrimannen och politikern Theodor Adelswärd, som bland annat grundat Sveriges första kontorsmöbelföretag i Åtvidaberg i Östergötland och lyckats göra det till en verklig storindustri. Prinsessans far hade titeln hertig av Västergötland och brukade på somrarna hålla till på godset Fridhem utanför Norrköping. Familjerna kom att umgås nära och Astrid och Anna, som var jämnåriga, blev snart de bästa vänner. Periodvis gick de till och med i samma skola. När flickorna vid mitten av 20-talet båda stod i begrepp att förlova sig kom de överens om att Anna skulle annonsera sin förlovning först, så att hennes blivande man kunde vara med på prinsessans bröllopsfest med kronprins Leopold – både i Sverige och i Belgien.[1] Under kommande år fortsatte vänskapen att växa mellan de båda familjerna. De fick sina första barn ungefär samtidigt och höll kontakten med regelbundna telefonsamtal och brev. Det hände rentav att familjen Sparre hälsade på hos Belgiens kronprinspar i deras sommarnöje utanför Bryssel. När prinsessan besökte sitt gamla hemland, med maken i släptåg, var samvaron med bästa kompisen Anna eller ”vännen min”, som de ömsint kallade varandra, en kär tradition. Det var under ett sådant besök som den lite smålustiga episod som här skall berättas ägde rum.[2]

Efter semestern på Fridhem var det dags för prinsparet att åka hem till Belgien. Astrid åkte med barnen per båt medan Leopold tog familjens bil, en Bugatti med stort B på för att markera nationaliteten. Enligt planerna skulle Belgiens kronprins hälsa på familjen Sparre i det hus nära Ljungbyhed i Skåne där de bodde. Anna gjorde sällskap i bilen och berättade senare vad som hände.

Sedan de kommit in i Småland blev färdkamraterna hungriga och började söka matställe. Leopold, som var fritidsklädd i kortärmad blå skjorta och grå flanellbyxor, ville ogärna äta på en finare restaurang med tanke på risken att bli igenkänd. Han föreslog en omelett och ett glas vin ”på något idylliskt värdshus vid någon sjö”, ett önskemål som kanske var (och ännu är?), lättare att uppfylla i Frankrike eller Belgien än i Småland vid början av 1930-talet. I Vaggeryd söder om Jönköping fann våra resenärer slutligen ett hus med ordet MAT skrivet på utsidan. Stället torde knappast ha liknat ett pittoreskt värdshus i Centraleuropa men situationen var nu alltmer kritisk. Kronprins Leopold stannade bilen och han och hustruns väninna steg in på matserveringen. De möttes av en stark doft av lök och cigarrer. Redan här började kronprinsen se något skeptisk ut men det var bara att fortsätta. En leende värdinna uppenbarade sig:

-          God dag, vad önskas, Dagens, sill och potatis eller biff med lök och stekt potatis? Tyvärr, något vin har vi inte.

Leopold lär nu ha sett ”rysligt sur ut”. Kanske sände han en medlidandets tanke till sin älskade Astrid, tackande Gud att ha räddat henne från detta tydligen allvarligt underutvecklade land där en stackars vägfarande kunglighet tvingades dricka pilsner till lunchen. Sparre(och säkert också Leopold), skrattade gott åt situationen, tacksamma att inte ha blivit igenkända. Men det var för tidigt. Då de steg ut från serveringen ”stod halva Vaggeryd runt Bugattin”. Någon hade sett den flotta bilen med B:et på och anat vem som gästade deras lilla samhälle. Det var inget annat att göra än att fly, eller som Anna Sparre skrev långt senare: ”Vi fräste ut genom grindhålet och fortsatte söderut”.[3]

Den som gör en resa har som bekant något att berätta och, som populärhistorikern och journalisten Herman Lindqvist förnumstigt brukar påpeka i sina kåserisamlingar, alla resor är inte nöjesresor. Blivande Leopold III av Belgien suckade säkert något liknande efter sina erfarenheter av en matservering i 1930-talets Småland.                            



[1] Greve Clas Sparre var flygingenjör och vid mitten av 1930-talet chef för centrala flygverkstaden i Västerås. Född i Finland deltog han på den vita sidan i inbördeskriget och var systerson till marskalk Mannerheim.

[2] Det framgår inte av Sparres berättelse exakt när resan med kronprins Leopold ägde rum. Gissningsvis bör det ha varit i det tidiga 1930-talet.

[3] Anna Sparre, Vännen min(1985), s. 185-86.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar