söndag 5 mars 2023

Kungadottern och grevesonen - Anna Vasa och Gustav Brahe

Historier om kändisars kärleksliv i allmänhet och kungligheters i synnerhet hör väl till det mest kittlande att fantisera kring och skvallra om för allmänheten. Kungligheter som av kärlek gifter sig med en enkel undersåte är ett klassiskt sagotema och verkliga kungligheters kärleksliv utgör ofta ett kärt tema för historiker. Särskilt spännande blir det om det verkligen handlar om kärlek – inte tillfällighetsaffärer av det slag som 16-1700-talets enväldiga kungar brukar förknippas med, utan verklig lidelse där allt vad kunglighet och värdighet heter plötsligt förlorar sin betydelse för de inblandade. Ju hopplösare kärleken är, desto mer fängslande blir egentligen historien. Ett känt exempel med svenska förtecken är förhållandet mellan Axel von Fersen och Marie Antoinette – Inte nog med att hon var drottning, gift med kungen av Frankrike och därför oåtkomlig för en simpel adelsman. Deras relation utspelades också mot bakgrund av en revolutionär tid som tillslut krossade dem båda. Deras brev till varandra och om varandra förmedlar minnet av en både vacker och sorglig kärlekssaga.

Kärleken mellan Gustav II Adolf och Ebba Brahe är idag kanske mindre allmänt känd men brukar nämnas i böcker om tiden. På 1700-talet, inte minst under Gustav III, var det ett kärt ämne inom svensk dramatik. Bilden av hjälten som räddade Sverige från det katolska hotet men inte lyckades övertala sin mor att få gifta sig med kvinnan han älskade var (och är väl ännu i viss mån), gripande att föreställa sig. En tredje, som det verkar halvt mytisk, kärleksrelation är den mellan Johan III:s dotter prinsessan Anna och Gustav Brahe.

Gustav Brahe var andre överlevande son till greve Per Brahe den äldre och alltså kusinbarn till Gustav Vasas söner.[1] Trots att han var omkring tio år äldre uppfostrades han vid Johan III:s hov tillsammans med kungaparets båda barn, Sigismund och Anna. Relationen mellan kungadottern och grevesonen har uppenbart fängslat romanförfattare genom tiderna men vad som egentligen är sant tycks osäkert. Min egen personliga kunskap om denna kärlekshistoria baseras på två romanförfattares verk: Anna Sparres Prinsessan av Vasa(1991), och Rune Pär Olofssons romansvit med motiv från vasatiden från 1970-talet. Båda är ense om att Gustavs och Annas kärleksrelation inleds under Annas tidiga tonår i början av 1580-talet, även om de känt varandra tidigare. Därefter är bilden skiftande. Hos Sparre är Gustav den ”gåpåiga” i förhållandet. Den 25-årige greven möter den 15-åriga prinsessan och blir genast förälskad. Utan tvekan eller hämningar vill han gifta sig med Anna som ganska snart besvarar hans känslor. Kungaparet motsätter sig tanken, om än kanske delvis av olika skäl. De unga skils åt för en tid men hinner innan dess med flera möten, av vilka ett slutar med en kärleksscen som med vår tids ögon halvt om halvt kan betecknas som våldtäkt på minderårig.  (Senare hävdas rent av att Anna vid detta tillfälle skulle ha blivit gravid och gjort abort under en tids vistelse i Vadstena kloster).[2] Förhållandet fortsätter trots detta och blir med tiden allmänt accepterat. De många politiska och personliga påfrestningarna nöter dock ned prinsessans kärlek alltmer och då det under exilen i Polen visar sig att Brahe fått en son med en annan kvinna bryter Anna förhållandet, trots att vänskapen formellt fortsätter. På Brahes dödsbädd försonas paret.

Hos Olofsson är bilden mer nyansrik. Anna är redan under barndomen svärmiskt förälskad i sin avlägsne frände, som tillslut närmast flyr från hovet och gör krigstjänst i Baltikum. Vid sin återkomst möter han på nytt prinsessan och blir nu verkligen förälskad men söker ändå hålla en viss distans till henne, erinrande rangskillnaden: ”Du är prinsessa, jag är ingenting”. Även om också Anna tvekar inför det slutgiltiga steget, är det här närmast hon som är den pådrivande – några gånger säger hon sig rentav vara redo att leva med Gustav utan äktenskaplig vigsel(ett på den tiden närmast hedniskt tänkesätt). Det är dock först i samband med Sigismunds val till polsk kung 1587, då Anna är nitton och Gustav tjugonio år, som förhållandet fullbordas i fysisk mening. Trots detta finns hos honom hela tiden en önskan att bryta förbindelsen – som han känner ingenstans leder och skadar dem båda. Brahes förhållande med en polsk hovdam inleds här mycket tidigare än hos Sparre och Anna känner både till och accepterar det, om än med sorg. Vad hon innerst inne känner är oklart men att Gustav fortfarande har en stor plats i hennes hjärta är tydligt. Då hovdamen blir gravid är det närmast som en befrielse för Brahe, men han vågar inte, som han först planerat, ”visa hennes mage” för prinsessan.[3] Förhållandet är slut men vid ett tillfälle gråter Brahe vid minnet av det förgångna.

Anna Vasa och Gustav Brahe tillhörde båda den förlorande sidan i kampen om kronan och makten i vasatidens Sverige. De var dessutom samtida med så färgstarka och betydelsefulla karaktärer som en Karl IX, Gustav Adolf, Ebba Brahe och kansler Oxenstierna. Kanske är det därför deras kärlek snarare tycks intressera romanförfattare än historiker. De fakta som presenteras i saken är påfallande knappa. Vad man tycks ense om är att Gustav Brahe konsekvent varit lojal mot Johan III:s släktgren av vasafamiljen men varken Fryxell i sina Berättelser ur svenska historien från mitten av 1800-talet eller Lars Ericson Volker i sin biografi över Johan III(2004), säger något om ett förhållande mellan honom och prinsessan Anna.[4] Populärhistorikern Herman Lindqvist skriver å andra sidan i sin bok De vilda vasarna(2016), att Anna ”uppenbarligen hade en nära relation” med Brahe men att Sigismund ansett att hon borde gifta sig med en kunglighet. Författaren gör dock ingen stor affär av saken utan fokuserar mer på prinsessans sociala och hortikulturella verksamhet under de många åren i polsk exil. Går man till frågan vem som först påstått att de två haft en kärleksrelation kan det finnas skäl till misstänksamhet. Arne Losman citerar i sin krönika över släkten Brahe hertig Karl(Karl IX), som i sin egen rimkrönika nämner att Anna haft hemliga möten med Brahe i Erik Sparres hus i Stockholm. Sparre var gift med Gustavs äldre syster Ebba. Där, skriver hennes farbror, behagade det Anna att Brahe ”kom i kammeren allene och klappade hennes vite bene”. Han brukade också spela på luta för henne.[5]

Karl IX utmärker sig sällan för finkänslighet i omdömen om sina motståndare och Anna Vasa hörde till de mest avskydda. Han kunde skriva om henne som den personifierande ondskan och ”orsak till rikets olycka och undergång”. Å andra sidan var hertigen samtida med de händelser han skildrade och han bör ha haft tillgång till förstahandsuppgifter när det gällde brorsdotterns kärleksliv, i synnerhet om historien med Brahe varit känd vid hovet. Att han uttrycker sig oförskämt betyder inte nödvändigtvis att han i sak far med osanning om Annas och Gustavs förhållande.[6]  Det finns också uppgifter om att Brahe en gång anhållit om prinsessans hand hos brodern Sigismund och då fått ”ett åtminstone inte nekande svar”.[7] Som synes, inte mycket till konkreta fakta. Vad vi vet är att Gustav Brahe var den ende av de fyra bröderna i sin generation av släkten som konsekvent stod på Sigismunds sida i kampen mot hertig Karl och att han, andre överlevande son i Sveriges förnämsta ätt utanför kungahuset, var den ende som aldrig gifte sig. Inte heller Anna Vasa gjorde det, trots att hon var dotter till en regerande konung, syster till en annan konung och hade många friare genom åren. Hon är därmed den(bortsett från drottning Kristina), första av tre svenska prinsessor sedan Gustav Vasas dagar som aldrig ingått äktenskap.[8] Kanske Anna efter många om och men drog slutsatsen att ett äktenskap med Gustav trots allt var för riskabelt och kanske Brahe drog samma slutsats som Fersen 200 år senare: ”Jag kan ej tillhöra den enda kvinna jag ville tillhöra. Den enda som verkligt älskat mig. Därför vill jag inte binda mig vid någon”. Detta hindrade som bekant inte greve Fersen att ha förhållanden med andra kvinnor men dessa förhållanden minskade å andra sidan inte heller hans kärlek till drottningen.

Gustav Brahe avled i exil i Polen 1615. Anna, likaledes i exil, följde honom tio år senare.                          



[1] Han var farbror till Gustav Adolfs ungdomskärlek.

[2] Även om det inte sägs rent ut kan man gissa att Anna efter detta blivit ofruktsam.

[3] I sitt förhållande med denna hovdam fick Brahe sonen Johan som tillsammans med en utomäktenskaplig kusin 1646 adlades Örnevinge av drottning Kristina, en anspelning på örnvingarna i Brahesläktens vapen Örnevinge nr 352 - Adelsvapen-Wiki(tabell 4). Det kan noteras att denne utomäktenskaplige Braheättling i sin tur gifte sig med en utomäktenskaplig ättling till Erik XIV.

[4] I förordet till första bandet i1982 års nyutgåva av Anders Fryxells Berättelser ur svenska historien skriver Axel Strindberg att förlaget(Gidlunds), här publicerat ”ett urval som torde utgöra de viktigaste kapitlen”. Det är alltså tänkbart att den kände akademikern och prästmannen behandlat Brahes och prinsessans förhållande i originalet till sitt stora verk. I nyutgåvan av andra bandet nämns endast att Brahe, som uppfostrats tillsammans med kung Johans barn ”var och förblev alltid med dem nära förbunden”. Att ”Ondagsbbröllopet”, den skandal som Anna Vasa oftast förknippas med, överhuvudtaget inte nämns kan också tyda på att nyutgivarna i stort sett valt att ”hoppa över” vad författaren eventuellt skrivit om prinsessans stormiga liv. Att Ericson Volker, som när hans biografi över Johan III gavs ut fortfarande bara kallade sig Ericson, inte nämner prinsessans förhållande till Brahe kan förklaras med det uppenbara att fadern varit hans huvudperson.    

[5] Olofsson skildrar just ett sådant hemligt möte hemma hos Sparres i sin roman Lyckans tärning(1972), dock utan några slippriga undertoner i hertig Karls stil. Arne Losman, I grevarnas tid, en Brahe-historia genom 400 år(1994), s. 51.

[6] Hertigens hätskhet bottnade antagligen i insikten att Anna i praktiken var den enda i sin släktgren av vasafamiljen som hade kraft att stävja hans egna maktambitioner. Hon var protestant men absolut lojal med sin katolske bror och hon hade bevisligen stark vilja. Det är fascinerande att kontrafaktiskt fråga sig hur Sverige utvecklats under 1600-talet om Anna övertagit Sveriges tron medan brodern vistades i Polen. Hertigens allmänna omdömen om brorsdottern citeras av Lindqvist.

[8] De övriga två är Gustav III:s syster Sofia Albertina och Oscar I:s dotter Eugénie.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar