lördag 8 april 2017

"Ekman är död..."


1 april 2017 nådde oss budskapet att Gösta Ekman avlidit. Han är förvisso inte den ende kände svensk som gått bort hittills 2017; vi har Lennart Nilson, Stig Grybe, Sven Erik Magnusson m.fl. Gösta är dock den ende av dessa som faktiskt kan sägas tillhöra en dynasti, nästan som en furste. Alla som intresserar sig för det senaste seklets svenska populärkultur har stött på namnet Ekman i något sammanhang; vare sig det gäller Danilo i operetten Glada änkan, teaterföreställningar som Mästerkatten i stövlar, Filmer som Fram för lilla Märta och Sjunde himlen, en kärlekskrank expedit i sportaffären eller kanske en charmig ligaledare i basker, ständigt redo med en ny plan. Familjen Ekman har kort sagt roat oss på olika sätt i ett sekel och de här anförda exemplen utgör ändå bara en liten bråkdel. På gott och ont finns faktiskt påtagliga likheter mellan nöjesdynastin Ekman och en kunglig dynasti. Familjens ”grundare”, Gösta Ekman den äldre, ansåg sig ha fått sitt tilltalsnamn efter ”kung Gösta”, Gustav Vasa, som modern ska ha varit förtjust i. Pojken hade dessutom segerhuva vid födelsen, dvs. en del av fosterhinnan satt kvar runt huvudet, vilket också lär ha varit fallet med den förste vasakungen. Under sitt korta liv(47 år), fick Gösta den äldre en ställning inom kulturvärlden som närmast kan jämföras med en konungs. Han gjorde karriär inom teatern och det nya mediet film, inte bara i Sverige utan också utomlands. Den oerhörda press detta innebar drev honom tillslut att missbruka narkotika, vilket bidrog till att förkorta hans liv. När han dog i januari 1938 följde etthundratusen människor honom till graven, precis som om han varit en älskad landsfader[1]. Sonen Hasse, som hade Gösta till andranamn, gifte sig strax efter faderns död med adelsdamen Agneta Wrangel, som avlägset härstammade från vasaätten. På sommaren 1939 föddes sonen Gösta. Längre fram skojade han och sa: ”Jag var känd redan som spermie”. Vid tre månaders ålder var han med i ett hemmahosreportage hos Hasse och Agneta och betecknades då uttryckligen som ”kronprinsen”. Det var minsann inte lätt att vara kronprins i familjen, varken som liten kille eller under de första åren inom filmen och teatern. Som beträffande de flesta barn i kungliga familjer fram till vår tid var det inte föräldrarna som tog hand om pojkarna Ekman, det fick sköterskor och andra anställdata på sin lott och Gösta fick tidigt vara storebror åt sina tre yngre bröder. I likhet med de flesta regenter var Hasse Ekman inte heller obrottsligt trogen mot sin hustru och så småningom försvann han till en annan kvinna. ”Jag hade ingen riktig farsa”, sa Gösta senare om sin barndom. Far och son skulle dock komma att förenas senare. När det blev dags att ta de första stegen inom nöjesfacket var det en börda att ständigt bli påmind om farfaderns minne, även om det också var kul att samarbeta med hans gamla vänner, som filmlegenden Victor Sjöström. Med tiden skapade sig Gösta som bekant ett eget namn i branschen.

En riktig furste av gamla stammen gifter sig förstås bara med en furstedotter och den unge Gösta följde detta mönster, trots att det rörde sig om ett rent kärleksäktenskap. Hans första hustru var ingen annan än dottern till farfaderns gamle vän och medarbetare, revykungen Carl Gerhard. En kungadynasti, åtminstone i Sverige, ska helst ha en änkedrottning, någon som står rak när det blåser och alltid är redo till stöd och hjälp när ”pojkarna” trasslar till det. Inte heller här gör Ekmans oss besvikna. Gösta den äldres hustru Greta dog 1978 vid 91-års ålder och hann agera klippa åt minst tre, kanske fyra, generationer i släkten, inberäknat hennes egen make. Hon tog hand om tonårskillen Gösta när han kom till Stockholm, ensam, osäker och olycklig. Hon älskade sonsonen men som alla goda matriarker kunde hon vara sträng. Ibland grälades det ordentligt men, som en vän sa om Gösta och farmor: ”De bråkade bra ihop”.[2]

För att ett ögonblick släppa tanken på familjen Ekman som en dynasti av kungligt format och säga några ord om Gösta själv, måste jag till min blygsel erkänna hur dåligt insatt jag är beträffande hans produktivitet och gärning. Man inser det när man lyssnar till Erik Johanssons uppläsning av Klas Gustafsons biografi över Gösta Ekman från 2010.[3] För mig var han främst en framträdande gestalt vid Hasse och Tages sida och, förstås, barndomens älskade Sickan(förlåt, Charles Ingvar), ligachefen som alltid hade så storstilade planer och som alltid kom igen efter ett tillfälligt nederlag. På senare år såg jag Gösta gestalta kommissarie Martin Beck och undrade om det var ett sätt för honom att komma ifrån stämpeln som skurk. Som den historiker jag är kom jag så småningom också att uppskatta Gösta i rollen som min favoritkonung Gustav III.[4] Jag har nu äntligen kommit till insikt om att denne man var så oändligt mycket mer än det fåtal roller jag kände till. Enbart med den kunskap jag haft om hans gärning kan jag dock konstatera att en stor skådespelare och människa lämnat oss. Låt oss emellertid i vår saknad minnas att familjen Ekman finns kvar och att flera av dem fortfarande sysslar med kultur. Låt oss därför, likt seden vid forna dagars kungabegravningar, utropa ett unisont: ”Ekman är död”, med förhoppningen att i en inte alltför avlägsen framtid kunna fullfölja ritualen med ett lika unisont: ”Leve Ekman”!     

               











  



[1] Angående Gösta Ekman den äldres liv och karriär, se Carina Burmans biografi Djävulspakten, Gösta Ekmans liv och konstnärskap från 2010.
[2] Ett historiskt exempel på den här sortens klippa i ett upprört hav är Katarina Stenbock, Gustav Vasas tredje gemål. Det kan tilläggas att Greta Ekman tangerade hennes åldersrekord(Katarina 86 år, Greta 91). Ett i sammanhanget mer närliggande exempel utgörs av Anton Tjechovs änka, som överlevde både världskrig och Stalins terror och som under ett långt liv ständigt var redo att stötta sina och den döde makens släktingar.  
[3] Gösta Ekman, Farbrorn som inte vill va´ stor. Uppgifterna om Ekmans uppväxt och förhållande till farmodern har hämtats från denna uppläsning..
[4] Med tanke på att både farfar och far hade namnet Gösta, fast Hasse hade det som andranamn, är det verkligen berättigat att betteckna ”vår” Gösta som ”Gustav III".
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar