torsdag 26 januari 2017

26 januari- En sorgens och glädjens dag


26 januari är ett skickelsedigert datum i familjen Bernadottes historia. 2017 är det 70 år sedan prins Gustav Adolf, sonson till Gustav V, omkom i en flygolycka på Kastrup i Köpenhamn. På grund av ett misstag, eller svår försummelse, skall man kanske säga, störtade det plan prinsen satt i, på väg hem till Stockholm efter en jakt i Holland. Bortsett från den rent mänskliga tragedin, som innebar att prinsens hustru lämnades ensam med fyra döttrar och en pojke på nio månader, kunde katastrofen på sikt också utgöra ett hot mot själva monarkin. Kung Gustav var nästan 90 år och hans son kronprinsen långt över 60. Vad skulle hända om de båda nu dog och en minderårig pojke stod närmast i tronföljden? Vilken åsikt man än har ifråga om monarkins värde, påverkade Gustav Adolfs död naturligtvis familjen för alltid. 26 januari 2017 kommer kungen och hans familj att högtidlighålla minnet av Gustav Adolf vid begravningsplatsen på Haga, En ceremoni som brukar hållas varje år. Något kungafamiljen förmodligen inte tänker på är att de lika gärna kunde fira en stor högtidsdag varje år på samma datum.          

26 januari 1763 var det stor uppståndelse hemma hos sakförare Jean Henri Bernadotte i staden Pau i Bierne i Sydfrankrike.  Hans hustru, som var gravid för femte gången, hade fått förlossningsverkar efter att ha blivit skrämd av några uppsluppna besökare som firade karneval inför fastan. Föräldrarna trodde kanske att gossen inte skulle överleva och han var länge klen under uppväxten. Men han blev piggare med tiden. Som alla pojkar i släkten döptes han till Jean. För att skilja honom från den äldre brodern fick han tillnamn efter Johannes döparen, medan den äldre hade tillnamn efter evangelisten. Den yngre av de två bröderna blev något av vad som idag populärt kallas ”ett problembarn”, Föräldrarna tyckte att han skulle bli jurist men Jean drömde om livet som soldat, att få lämna landsortshålan Pau och komma ut i världen. Alltid var det bråk och trassel med pojkvaskern, ständigt kom han i gräl med andra pojkar eller lekte krig med dem. ”tänka sig”, suckade föräldrarna, vilja bli soldat när man kan bli jurist, kanske rentav advokat”!Vad det led blev pojken soldat och till slut fransk marskalk och kung i det avlägsna landet Sverige. Stamfadern för vår kungafamilj föddes alltså samma datum som hans ättling i femte led dog i en flygolycka. Jag avråder naturligtvis inte kungafamiljen eller någon annan från att sörja prins Gustav Adolf men glöm inte heller att fira Karl XIV Johan på hans födelsedag det är han värd.      

2 kommentarer:

  1. Kanske inte mycket till kommentar men vill gärna berätta att det hus Jean-Babtiste föddes i finns kvar i Pau. Jag var där, skrev mitt namn i besöksboken, pratade lite med föreståndaren och lämnade några francs. Så det var ett tag sen. Det är inte mycket jag kommer ihåg av huset/museet annat än en bedårande utsikt mot Pyrenéerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är inte så ofta mina läsare kommenterar, så jag är bara glad. Spännande! Brukade det komma många svenskar dit?

      Radera