lördag 25 april 2015

Den dömda ätten, bokserie i fyra delar

Tornet och elden av Maurice Druon
Frankrike 1314.


Konung Filip den sköne regerar riket med fast hand. Alla andra maktfaktorer tycks kuvade – till och med påven står under fransk kontroll. Det enda som återstår är att avsluta den långa processen mot tempelherreordern.
Men orosmoln tornar upp sig vid horisonten. Rykten går att kungens svärdöttrar är otrogna mot sina gemåler, i Artois rasar en bitter kamp mellan de två släktingarna Mahaut och Robert om rätten till grevskapet och när tempelherrarnas stormästare bränns på bål uttalar han en fruktansvärd spådom: Inom ett år skall de som dömt honom själva vara döda. Snart börjar underliga saker hända. Är kungafamiljen fördömd av Gud?

Mitt i allt detta anländer den unge köpmannen Guccio Baglioni till Paris och sänds genast iväg på ett hemligt uppdrag. Under resan möter han den vackra men fattiga adelsflickan Marie de Cressay…
Kronan och arvet av Maurice Druon.
Frankrike 1315.
Den unge kung Ludvig X står i begrepp att gifta om sig med den vackra och godhjärtade prinsessan Clementia. Allt bådar gott för det nya kungaparet
Men bröllopet hålls mot en mörk bakgrund. Hungersnöd rasar i landet och olika särintressen gör sig breda utan hänsyn till kungamakten. Svårast är konflikten i Artois, där de båda släktingarna Mahaut och Robert inte tvekar att ställa till med rent inbördeskrig i sin kamp om grevskapet. Förgäves söker den oerfarne kungen mäkla fred. Då Ludvig oväntat dör utan arvinge blir förvirringen total, vem skall nu regera riket och hur dog egentligen kungen?
Samtidigt har de båda ungdomarna Guccio Baglioni och Marie de Cressay beslutat att gifta sig Maries familj blir förfärad och då det visar sig att hon är havande förskjuter de henne. De båda unga skils åt. Marie sätts i kloster och Guccio kastas in i turerna kring konklaven i Lyon, som på två år inte lyckats välja en påve och vars medlemmar inte drar sig för att bruka trolldom. På ett sällsamt sätt dras de två älskande in i kampen om kronan och arvet.
Varginnan från Frankrike av Maurice Druon.
England 1323.
Drottning Isabella trakasseras allt värre av sin make kung Edvard II och hans vidriga gunstlingar. Hon fruktar för sitt liv. En dag kommer ett budskap till hovet; adelsmannen Roger Mortimer, som alltid stått på drottningens sida, har lyckats fly ur Towern. Är detta ett gott tecken för Isabella? Under ett diplomatiskt uppdrag till Frankrike möts drottningen och Mortimer och börjar genast planera ett uppror mot kung Edvard. Deras allt ömmare vänskap lägger nytt bränsle på intrigerna vid det franska hovet.
Guccio Baglioni, som under de senaste åren levt i Italien, har återvänt Till Frankrike för att hämta sin son med Marie de Cressay men är det verkligen sin son han för med sig? I Avignon får påven Johannes besök av ett sändebud från franske kungen. I förtroende avslöjar ambassadören en viktig hemlighet som gör den helige fadern mycket bekymrad.   


Liljan och lejonet av Maurice Druon
Frankrike 1328.
Karl IV är död. Därmed är Filip den skönes ätt utslocknad och ny kung måste väljas. Flera kandidater aspirerar på tronen. Den dödes kusin Filip av Valois vinner slutligen valet och kröns till Filip VI.
Robert av Artois vädrar morgonluft. Äntligen tycks han på väg att vinna striden om grevskapet. Men hans metoder blir allt vanskligare. Till och med kungen, som alltid varit hans vän, börjar tröttna på hans envishet.
I England har den nykrönte och nygifte Edvard III lyckats göra sig fri från moderns och lord Mortimers förmynderskap och kastar allt lyssnare blickar på Frankrike. Är det inte han, Edvard, som borde äga den franska tronen. Faran för krig mellan de båda länderna blir allt större.
I Italien driver Giannino Baglioni, son till Guccio Baglioni och Marie de Cressay, i lugn och ro sin bankverksamhet. En dag kallas han till Rom. Vad han där får veta ändrar fullständigt hans liv.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar