onsdag 1 januari 2020

Nyårshälsning


Så har ett nytt år och ett årtionde börjat. God fortsättning, kära läsare! Det är nog många som funderar lite på vad som skall hända under det nya året och kanske med en känsla av oro. Det är så mycket som verkar upp och ner i vår tid, klimatkris och populistiska partier och allt möjligt. Vi kan trösta oss med att det inte var bättre förr. Tänk på nyårsdagen för 500 år sedan, 1520! I Sverige stod vi inför ett krig med Danmark, ett av många de senaste åren, för Sveriges riksföreståndare Sten Sture den yngre strävade efter, om inte självständighet så i alla fall större oberoende både i förhållande till Danmark och den svenska rådsadeln med biskop Trolle som en av de ledande gestalterna. Just i de här dagarna för 500 år sedan gick trupper under ledning av Otto Krumpen över gränsen till Sverige och Sten Sture gjorde sig redo att försvara sina domäner. Som ni vet så gick det inte så bra. Riksföreståndaren sårades svårt på sjön Åsunden i Västergötland och avled två veckor senare. Svenskarna hade förmodligen inte tackat nej till isfria sjöar den vintern eller oroat sig över larmrapporter om vad detta fenomen kunde tänkas bero på. De hade antagligen sett det som ett tecken på Guds bistånd. Nå, tiderna förändras och som det nu var hade svenskarna andra problem att hantera. Det följande året blev dystert, med ett stort blodbad i Stockholm som final i november. Men Sverige överlevde och en ny tid började.

I England, ni vet där de håller på och bryta sig ut ur EU i våra dagar, var det väl inte lika oroligt men hektiskt, för där började man förbereda ett toppmöte mellan kung Henrik och Frankrikes kung Frans I. Flera tusen personer samlades på gränsen mellan de båda länderna i juni samma år.[1] Rent konkret gav sammankomsten inte så mycket men som det ofta tycks vara i sådana fall var syftet minst lika mycket att visa upp sig som att fatta konstruktiva beslut.

Tiden kring decennieskiftet 1520 var överhuvudtaget en orolig tid, precis som nu. Nya upptäckter gjordes, både tekniska och i form av nya kontinenter. Nya tankar tänktes inom religionen och gamla auktoriteter ifrågasattes. Ingenting var riktigt som förr längre. En hel del människor, särskilt äldre, kliade sig oroligt i huvudet: Vad stod på! Var världens undergång nära? Det var den som bekant inte och det är den förmodligen inte nu heller.

Ett gott 2020 önskas oss alla![1] Eftersom Calais med omnejd hörde till England fanns det en landgräns mellan de båda länderna.

1 kommentar:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera