söndag 30 juli 2023

"En dygdig, väluppfostrad och välgestaltad gemål", Gustav Adolfs frieri till Maria Eleonora 1620.

 

Maria Eleonora hör till de mest utskällda drottningarna i Sveriges historia. När Gustav Adolfs änka mer eller mindre rymde från Sverige i det tidiga 1640-talet, därtill med hjälp från arvfienden Danmark, rasade Axel Oxenstierna inför riksdagen att inte ens en bondhustru skulle överge sitt hem på detta sätt, mycket mindre då ”någon dam av kvallitet”. Hennes namn blev omedelbart struket ur kyrkobönen för kungahusets medlemmar. Senare tiders historiker har snarare hängt upp sig på hennes ”hysteriska” sorg efter makens död vid Lützen. Hon har betecknats som slösaktig, överspänd till och med galen. Så var det inte då hon första gången kom till Sverige på senhösten 1620.  

Gustav II Adolf tillträdde tronen i ett osäkert läge. Sverige var försvagat efter år av inbördes och utrikes konflikter, där bland annat viktiga fästen som Kalmar och Älvsborg erövrats av danskarna. Att bekosta den lösepenning danskarna krävde för det senare fästet var under flera år statskassans viktigaste uppgift. Samtidigt var det naturligtvis viktigt att skaffa Sverige starka bundsförvanter på kontinenten och som vanligt var ett passande giftermål för regenten den naturligaste vägen. En intressant makt i sammanhanget var kurfurstendömet Brandenburg i nordöstra delen av dagens Tyskland med säte i Berlin. Liksom Hansburgarna mot slutet av medeltiden gjort i Nederländerna och Spanien, hade familjen Hohenzollern under 1500-talet genom giftermål och andra former av allianser börjat bygga sig en maktsfär vid den tyska östersjökusten. Kurfurst Johann Sigismund hade på 1590-talet gift sig med dottern till hertigen av Preussen, vilket gav Brandenburg möjlighet att på sikt ärva både detta hertigdöme och hertigdömet Kleve.[1] Å andra sidan medförde dessa släktförbindelser att Brandenburg hamnade i ett komplicerat läge till Polen, som enligt feodala rättigheter var länsherre i Preussen. Eftersom Polens kung också var svensk tronpretendent, sökte Gustav Adolf och kansler Oxenstierna vid flera tillfällen under 1610-talet locka kurfursten till en allians i form av giftermål mellan den svenske kungen och kurfurstens andra dotter, Maria Eleonora.

Delvis på grund av att Sverige ännu inte hade någon fungerande utrikesförvaltning med fast anställda diplomater men även för att hemlighålla vad man sysslade med och undvika att skada landets prestige vid eventuellt avslag, använde sig svenskarna av utlänningar vid sina kontakter med Brandenburg. En av dem var en tysk adelsman som tjänat vasafamiljen i trettio år och med gamla förbindelser vid hovet i Berlin. Han hade under åren i Sverige ofta anlitats just för kungahusets giftermålsaffärer, även om hans ansträngningar inte alltid fallit väl ut.[2] Sändebudet uppmanades att för kurfursten framhålla nyttan av att ha Sverige som flankskydd visavi Polen men även om tanken på ett svenskt giftermål väckte anklang i inflytelserika kretsar i Berlin, tvekade man ändå att ta ett steg som kunde leda till definitiv brytning med Polen. Ju svårare uppgiften verkade, desto ivrigare blev emellertid Gustav Adolf. Flera sändebud skickades och slutligen, våren 1620, reste kungen själv till Berlin. Bilden av hur han mottogs varierar. Kurfurst Johann Sigismund hade nyligen avlidit och efterträtts av sonen Georg Vilhelm. I fråga om prinsessornas giftermål var det dock av tradition flickornas mor som hade sista ordet i Brandenburg. Lindqvist nämner visserligen att änkefurstinnan Anna ”tidigare bromsat” ett svenskt giftermål, men ger ändå i stort intrycket att hon helhjärtat varit med på att göra sin dotter till svensk drottning. Wetterberg hävdar att hon först var kallt avvisande och gick så långt att hon i brev hävdade att hon hellre såg sin dotter död än gift med Gustav Adolf.[3] Maria Eleonora blev hur som helst betagen i sin nordiske friare och lär, då kungen efter några dagar fortsatte sin resa, ha bönfallit modern att ändra sig. Brodern, kurfursten, fick för sin del veta att Gustav Adolf hellre skulle dö än gifta sig med någon annan. Om det nu var dotterns böner eller, vilket är troligare, politiska saksjäl som fällde avgörandet – när Gustav Adolf efter några veckors rundresa i de tyska furstendömena återvände till Berlin, mottogs han med största glädje av både svärmor och hustru in spe.

Sedan festfolket utväxlat sina löften reste kungen hem, varpå hans kansler åkte till Tyskland för att ordna de praktiska detaljerna med hemgift och annat. Efter någon tid träffade Oxenstierna Maria Eleonora och konstaterade att Gustav Adolf bara var att gratulera:

 ”Jag kan icke nog tacka Gud att min nådige konung får en så dygdig, väluppfostrad och väl gestaltad gemål”, skrev han och uttryckte sin förvissning att detta äktenskap skulle bidra till ”kungafamiljens konservation och fäderneslandets välfärd”. Med facit i hand kan man undra om Oxenstierna på ålderns höst mindes dessa ord med ironisk bitterhet. Den unga furstinna han förde hem till sin kung hösten 1620 skulle tjugo år senare fly i lönndom, till Sveriges vanära, det enda barn kungaparet fick, dottern Kristina, abdikerade och skänkte bort sin tron till släktingarna av huset Pfalz.[4]  Men hösten 1620 låg allt detta i framtiden. I november samma år stod bröllopet Mellan kung Gustav Adolf och Maria Eleonora av Hohenzollern. Sverige hade tagit ett viktigt steg mot att bryta sin utrikespolitiska isolering.[5]                 

              



[1] Noga räknat Ostpreussen med Königsberg(nuvarande Kaliningrad).som främsta stad. Denna del av Preussen hade på 1460-talet genom fredsfördrag tillfallit tyska orden med Polen som länsherre, medan den större västra delen med Danzig(nuvarande Gdansk). direkt tillfallit Polen. Kleve(noga räknat Julich-Kleve-Berg), i dagens Nordrhein-Westfalen), var ett hertigdöme i tyskromerska riket. Tvisten om dess tillhörighet sedan den siste hertigen avlidit höll på att sluta i ett större krig, vilket dock avvärjdes 1610. Vi ser hur tilltrasslade maktförhållandena var i det feodala och tidigmoderna Europa och hur en till synes obetydlig tvist potentiellt kunde leda till allmänt krig, ett fenomen som dessvärre visat sig seglivat i våra dagar om än med andra förtecken.       

[2] Denne man, Hieronymus von Birckholtz, lyckades i själva verket med konststycket att tjäna fyra Vasakungar i följd utan att vare sig förlora huvudet eller drivas i landsflykt, en bragd som i sig förtjänar hedersomnämnande. Dessutom var han gift med en dotter till Erik XIV:s forna frilla Agda Persdotter, även om flickan var född i Agdas senare äktenskap med en svensk adelsman.    

[3] Det är anmärkningsvärt att såväl Gustav Adolf som Maria Eleonora hade dominerande mödrar som var minst sagt engagerade i frågan vem deras barn skulle gifta sig med. Änkedrottning Kristina hade aktivt hindrat sin äldste sons giftermål med Ebba Brahe och kurfurstinnan Anna skall inte ha tvekat att döma ut sin make som senil, när han ville genomföra ett giftermål som riskerade Brandenburgs goda relationer till Polen. Sedan Gustav Adolf blivit kung kämpade änkedrottningen för sin yngre sons handlingsfrihet i egenskap av hertig Och Anna verkade på motsvarande sätt för sin yngre sons rätt till hertigdömet Ostpreussen, mot kurfurst Georg Vilhelms önskan.      

[4] Den största skymfen blev Oxenstierna dock besparad att uppleva, Kristinas konvertering till katolicismen.

[5] Denna text bygger huvudsakligen på Gunnar Wetterberg, Kanslern, Axel Oxenstierna i sin tid del 1(2002), s. 282-91. Se även Herman Lindqvist, Historien om Sverige del 3 ”När Sverige blev stormakt”(1994), s. 108-15 och Moa Matthis, Maria Eleonora, drottningen som sa nej(2010), s.17.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar