torsdag 29 september 2022

"England utan drottningen förefaller som en omöjlighet", drottning Victorias död 1901.

Då liksom nu innebar dödsfallet slutet på en era. Drottningen låg inte på Balmoral utan i Osborne House på Isle of Wight. Det var lika mycket hennes och Alberts som det skotska slottet hade varit. Det var prinsgemålen som hade ritat huset. Den gången liksom 121 år senare kom släkten resande till dödsbädden, de som kunde. Fyra av de nio barnen var döda eller döende. Allfred, ”Affie”, som drottningen kallade honom, hade dött i Coburg året innan. Hon mindes hans pojkår särskilt väl på Osborne: ”Det är hjärtslitande”, hade hon skrivit i dagboken vid nyheten om hans död.[1] Äldsta flickan, favoriten ”Vicky”, eller ”kejsarinnan Fredrik” som tyskarna lite sarkastiskt sade, låg själv på sitt yttersta i sitt slott i Hessen-Nassau, ensam och desillusionerad . Varför vägrade preussarna att lyssna på dotterns råd om ett enat demokratiskt Tyskland? Det hade ju varit Alberts och Victorias stora dröm![2]        

Så gott som alla Europas kungligheter var släkt med drottning Victoria. Det var inte för inte denna gamla dam kallades ”Europas mormor” eller ”Europas svärmor”.[3] Hennes favoritbarnbarn, Alix av Hessen-Darmstadt, numera kejsarinnan Alexandra av Ryssland, kunde inte komma eftersom hon väntade sitt fjärde barn. ”Om det inte vore så långt bort”, hade hon skrivit i ett brev till en vän något år tidigare: ”Vi har inte setts på fyra år och jag har en känsla av att jag aldrig kommer att få se henne igen. Hon har varit som en mor för mig sedan min egen dog”. När Alexandra i januari 1901 fick veta att hennes mormor hade dött var hon förtvivlad att inte kunna delta i begravningen på Windsor Castle. Med en formulering som är lika aktuell 2022 skrev kejsarinnan till en av sina systrar: ”Jag fattar inte att hon verkligen är borta. Så länge man kan minnas har hon funnits i vårt liv. Hela världen sörjer henne. England utan drottningen förefaller som en omöjlighet”.

Ett barnbarn som däremot var på plats var ”Vickys” son, Kejsar Vilhelm II. I den engelska släkten betraktades han som något av det svarta fåret med sitt plumpt arroganta uppblåsta sätt och kärlek till den tyska armén. När Kaisern en gång i ett brev till drottningen beklagat sig över lord Sailsbury, som han tyckte var alldeles för överlägsen och inte tillräckligt respektfull mot honom och det tyska riket, läxade Victoria strängt upp dottersonen: ”Jag tvivlar på att någon suverän skulle skriva till en annan om dess premiärminister i sådana ordalag som du gör, dessutom till sin egen mormor”! Hon för sin del skulle aldrig skriva så om till exempel Bismarck, trots allt elände han ställt till med. Vilhelm, eller ”Willjam” som de engelska släktingarna brukade säga, led nog av någon ”tillfällig irritation”, trodde mormor drottningen.[4]  Men här och nu, på Osborne House 22 januari 1901, var allt detta glömt och förlåtet. Kejsaren hade hunnit fram i tid för att närvara vid dödsbädden. Till sin morbror den engelske tronföljaren, en man vars beteende berett drottningen minst lika mycket bekymmer som dottersonens, sade han: ”Jag vill se mormor innan hon dör. Men om det inte går har jag all förståelse för det”. Därpå gick han stilla och värdigt till drottningens rum, lade hennes huvud mot sin arm och satt så vid sängen i två timmar tills allt var slut. Efteråt tog han hand om allt praktiskt i sorgehuset medan Storbritanniens nye kung, Edvard VII, åkte till London för sin officiella tronbestigning. Officerarna i tyska armén fick order att bära sorg i två veckor och soldaterna i det tyska regemente där drottningen varit hedersöverste i tre veckor. Det var nästan som om den tyske kejsaren sörjde mer än någon annan i släkten över den förlust de alla lidit. Då han slutligen lämnade England hyllades han av såväl de brittiska tidningarna som av folket för sitt deltagande i deras sorg. För ögonblicket tycktes allt väl mellan Tyskland och Storbritannien.[5]  

Författaren och litteraturkritikern Knut Hagberg hävdar i sin biografi över drottning Victoria från 1947 att de sista åren av hennes regering får betraktas som hennes största. Hon var då gammal och hade förlorat många av dem som stod henne nära(i synnerhet prinsgemålen som dött hela fyrtio år tidigare). Men samtidigt kom Victoria aldrig sitt folk så nära som under sin sista tid på tronen, framför allt genom sitt engagemang för att mildra följderna av Boerkriget för de genomsnittliga undersåtarna. Oavsett hur synen på engelsk-brittisk imperialism förändrats under de snart 80 år som gått sedan Hagberg skrev sin biografi, förmedlas ändå bilden av en kvinna som in i det sista nitiskt uppfyller sitt kall, på samma sätt som hennes sonsonsons dotter Elisabet gjort under sina nu avslutade 70 år på tronen. I likhet med Elisabet tog Victoria emot besökare nästan in i det sista. Andra januari 1901 gav hon Strumpebandsorden till en förtjänt officer från boerkriget. 13 januari gjorde hon sin sista dagboksanteckning, där hon bland annat berättar om en gudstjänst, som ”var en stor tröst för mig”. Efter andakten tog drottningen igen sig en stund, så signerade hon några papper och dikterade för dottern Helena, som på senare år blivit hennes privatsekreterare. Därmed var den gamla kvinnan, efter 64 år, färdig med sitt mödosamma värv för Gud, Imperiet och familjen. De sista dagarna låg hon i dvala. I dödsögonblicket fäste hon blicken på sin son och arvinge, som i likhet med Kaisern var närvarande och viskade ”Bertie”.[6]

Hagberg ger inga närmare detaljer om drottningens begravning men nämner att hon befallt att ingen skulle bära sorg. Begravningsvägen var smyckad i rött, en färg som snarare förknippas med en regents kröning än med begravningen. Hennes brudslöja följde henne i graven. För drottning Victoria av Storbritannien innebar döden inte slutet utan början på något nytt – i döden skulle hon återförenas med prins Albert. Låt oss hoppas att hennes ättling i fjärde led på samma sätt nu återförenats med sin Philip, som i motsats till Albert inte behövde vänta på sin maka mer än ett år.[7]            



[1] Hertig Alfred av Sachsen-Coburg-Gotha, andre son till drottning Victoria och prins Albert, efterträddes av brorsonen Karl Edvard, morfar till kung Karl XVI Gustav av Sverige.

[2] Änkekejsarinnan Victoria av Tyskland, änka efter kejsar Fredrik III, avled i augusti 1901, ett drygt halvår efter modern.  Prinsessan Alice, gift med storhertigen av Hessen-Damstadt hade avlidit 1878 och prins Leopold 1884.

[3] ”Europas svärfar” var den danske kungen Kristian IX, som var ett år äldre än Victoria och överlevde henne med fem år.

[4] Robert Cecil, lord Sailsbury var drottning Victorias siste premiärminister. Han å sin sida avfärdade kejsar Vilhelms kritik med att knacka sig lätt i huvudet.

[5] Detta hindrade som bekant inte utbrottet av första världskriget tretton år senare.

[6] Kronprinsens smeknamn i familjen.

[7] Denna text bygger huvudsakligen på Catrine Clay, Kungen, kejsaren, tsaren – kusinerna som startade första världskriget(svensk översättning 2008), särskilt s. 223-25, Knut Hagberg, Victoria drottning av England(1947), s. 242-250 och Greg King, Den sista kejsarinnan, Alexandra Fjodorovnas liv och död(svensk översättning 1995), s.152-53.     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar